Oliefilter Analyses

Binnen de windindustrie is het standaard gebruik om tijdens de onderhoudsbeurt een oliemonster van de tandwielkast of hydrauliek olie te nemen en deze op te sturen naar een laboratorium voor nader onderzoek.

Maar, wat voor waarde kun je hier aan geven?

Beginnend met de manier van monstername welke afhankelijk is van de kennis en de kunde van de monteur van de fabrikant of het onderhoudsbedrijf. Voor het filter, na het filter, uit de filter-aftapkraan, na vervangen van het filter en een x minuten draaitijd?

Kortom er zijn te veel factoren op deze manier van olie-analyse welke van invloed kan zijn op de in eerste instantie monstername en ten tweede het resultaat na analyse.

Welke waarde kun je hier dan aan hechten als eigenaar van een windturbine?

In samenwerking met een zeer gerenomeerd Tribologisch Instituut heeft Windkracht Beheer & Inspecties B.V. enkele jaren geleden een inmiddels beproefde methodiek ontwikkeld, welke een juist beeld geeft aan de conditie van deze kostbare onderdelen in uw windturbine.

Dit door middel van een oliefilteranalyse. Tijdens het reguliere onderhoud wordt het gebruikte filter vervangen door de fabrikant of onderhoudsbedrijf en op een juiste wijze ingepakt. Vervolgens wordt het filter onderzocht op slijtage onderdelen en op het olieresidu een analyse losgelaten.

Voordelen:

  • Alle olie uit een tandwielkast komt vroeg of laat door het filter
  • De verontreiniging op het filter liegt nooit en is niet beïnvloedbaar door de manier van monstername
  • De tandwielkast zelf hoeft niet open te worden gemaakt
  • Boroscoop inspectie op een tandwielkast duurt vaak een volledige dag en geeft in het gunstigste geval een 60% beeld van het totaal
  • Met oliefilteranalyse gaan er geen extra productie uren verloren.